Odgovori na žalbe na rezultate prvog kolokvijuma iz Osnova psihološke statistike i Psihometrije, novembar 2009

 

Žalba br. Tekst žalbe i odgovor na nju
1)

Za permutovanje - nigde u zalbi niste naveli broj indexa niti ime, tako da to ne mogu da proverim.

 B3 - indikatori emergentnih varijabli ne moraju da koreliraju, ali mogu. Ovo nema nikakve veze sa korelacijom same emergentne varijable sa bilo cim drugim.

C6 - iz toga sto je napravio popis manifestacija jednog poremecaja ne znaci da na ta ponasanja koja je popisao ne mogu da uticu i neki drugi psihicki poremecaji. Procitajte pricu o izvorima individualnih razlika na testovima.

E10 - niste obrazlozili zasto mislite da je netacno, a ne besmisleno, tako da ovo nije validna zalba.

F3 - tautologije su testleti (u stvari mogu biti, ne moraju uvek imati taj status), ali nikako nisu svi testleti tautologije. Tautologija i testlet nisu sinonimi.

 Zalba odbijena.

----- Original Message -----

Sent: Wednesday, November 25, 2009 10:06 PM

Subject: Zalba

Profesore, proverite moje odgovore na tvrdnje E1 i E2, mislim da ste mi permutovali odgovore.
Takodje mislim da je odgovor na tvrdnju B3 netacno zato sto emergentne varijable ne mogu da koreliraju,a u matrici stoji da se ne vidi iz tabele. Za tvrdnju C6 mislim da je odgovor netacno,zato sto u tekstu pise da je Zika napravio popis ponasanja u kojima smatra da se ovaj poremecaj manifestuje i na osnovu toga napravio tekstualne stavke, tako da ne moze da razlikuje druge vrste psiholoskih poremecaja, a u matrici stoji da se ne vidi iz tabele. Za tvrdnju E10 mislim da je netacno, a u matrici stoji besmisleno. Za tvrdnju F3 mislim da je tacno, zato sto je to tautologija, a ako sam dobro razumela tautologija je vrsta testleta,a u matrici je odgovor netacno.
Hvala unapred!

2)

Potpuno ste u pravu. Bila je greska.

 Zalba usvojena.

----- Original Message -----

Sent: Thursday, November 26, 2009 2:23 AM

Subject: Zalba - psihometrija kol1

Profesore, mislim da postoji greska u kljucu za tvrdnju E8 - NIvo crte nije pozeljni izvor individualnih razlika u rezultatima testova. U kljucu stoji da je tvrdnja tacna, a ja mislim da je netacna, jer bi samo taj izvor individualnih razlika trebao biti kod testova. Citiram Vas: "Test treba da hvata nivo crte, a ne interakciju mernog instrumenta i objekta merenja i ne greske merenja".

Milica Lazarevic 1273

3)

Proverio sam. Na vasem listicu na te tvrdnje su kao odgovori upisane cetvroke (4), a ne dvojke kao sto tvrdite. Dakle vasi odgovori su korektno uneseni.

 Zalba odbijena.

----- Original Message -----

Sent: Thursday, November 26, 2009 10:09 PM

Subject: Zalba,Psihometrija,prvi kolokvijum

Profesore,proverite moje odgovore na tvrdnje F7, F8, F9, F10, jer mislim da ste mi pogresno uneli odgovore. Moji odgovori na sve cetiri tvrdne su bili N(2),a vi ste uneli X(4) za sve cetiri tvrdnje. Moj broj indexa je 1204, a polagala sam psihometriju. Hvala unapred.

 
4)

Nije mi jasno da li je ovo uopste zalba ili nije, jer je nejasna, poslata je na adresu koja nije namenjena za slanje zalbi i vise lici na spinovanje nego na zalbu. Ipak, tretiracu je kao da jeste zalba. Medjutim, ako ovaj mail ipak jeste spinovanje, a ne zalba, napominjem da to nije u redu i da predstavlja ruznu zloupotrebu institucije zalbe.

 Da bi se neki odgovor smatrao tacnim, taj odgovor i tacno resenje moraju da budu isti. Kad oni nisu isti, to nije tacan odgovor. Ja ne znam kako ste to primetili (voleo bih da cujem) da su vam ovi odgovori tacni, kad nisu isti kao resenje. Da jesu ne bi imali nule. Na a9 ste npr odgovorili 2, a tacan odgovor je 3. Na d1-3 ste odgovorili redom 1 2 1, a tacni odgovori idu 2 1 2.

 Zalba odbijena.

----- Original Message -----

From: Nessa

Sent: Thursday, November 26, 2009 7:45 PM

Poštovani profesore,

zamolila bih Vas, ako možete, da pogledate moje odgovore pod A9, D1, D2 i D3. Koliko sam ja uspela da primetim, ti odgovori su mi tačni, ali meni je pod KA9, KD1, KD2 i KD3 upisano .00. Ja znam da neću da prođem, pa i sa tim ispravkama, ali želim da Vam skrenem pažnju jer možda nisam jedina.

 

Unapred hvala,

Šuljagić Nevena 1227

5)

Latentna varijabla je latentna zato sto je skrivena i ne moze se direktno opaziti, a ne zato sto na nju nista ne utice. I na latentne varijable se moze uticati, a pogotovo na one koje ne izrazavaju trajne psiholoske crte (a ovo je jedna takva).

 Zalba odbijena.

----- Original Message -----

Sent: Thursday, November 26, 2009 6:00 PM

Subject: zalba


D5 - tacno 1 mislim da je 2 zato sto latentne uticu na manifestne a na motivaciju uticu plata, karakteristika posla i medjuljudski odnosi, tako da ne bi mogla da se uzme kao latentna (jedino ako se lenjost-vrednoca shvataju kao 2 latentne, a ne one kao jedna a motivisanost kao druga)
 
tacno sam odgovorio, ali posto ne mogu nista da izgubim, nego samo da dobijem visak poena saljem

6)

Proverio sam. Na vasem listicu stoji 1 pa 2, kako je u i upisano u matricu. Dakle, podaci su vam korektno uneseni.

 E10 - ovu tvrdnju ne cini besmislenom to sto su reci same za sebe besmislene, nego to sto je njihova kombinacija besmislena.

 Zalba odbijena.

----- Original Message -----

Sent: Thursday, November 26, 2009 1:40 PM

Subject: RE: Zalba

Izvinjavam se. Ja sam Jovana Petkovic, moj broj indeksa je 1271. Zalba se odnosi na tvrdnje E1 i E2. Mislim da sam na listicu za odgovore kod tvrdnje E1 oznacila 2, a u matrici stoji 1, a kod tvrdnje E2 sam oznacila 1, a u matrici stoji 2.

Sto se tice tvrdnje E10 ni jedna rec nije besmislena jer merna procedura postoji, takodje i testlet postoji, pa mi nije jasno zasto je to besmisleno.

 
7)

Kako ste poslali dve iste zalbe, odgovoricu samo na ovu drugu.

 A3 - drugi zakon merenja zahteva samo fixne jedinice, dakle bar intervalni nivo merenja. Taj uslov ispunjavaju i skale koje pored fixne jedinice imaju i realnu nulu (racio skale), ali ne samo one. Realna nula znaci apsolutna nula (potpuno odsustvo date karakteristike) i to imaju samo racio skale.

 B3 - A i C su dve varijable o cijim se odnosima ne govori nista. Nigde nema ni podataka o njihovoj realnoj korelaciji niti o teorijskoj pretpostavci da koreliraju (trebalo bi), te je zato tacno resenje ovakvo kakvo jeste.

 C3 - vidite odgovor na jednu od ranijih zalbi.

 D2 - latentne varijable su predmeti merenja psiholoskih testova.

 D4 - Motivacija za obavljanje konkretnog posla tj. stepen motivisanosti za obavljanje odredjenog posla po svojim karakteristikama (vremenska promenljivost, extremna determinisanost spoljasnjim uticajima) nije psiholoska crta nego stanje. Ova recenica koju ste u zalbi predstavili kao citat iz fajgelja na strani 457, u toj knjizi ne postoji. postoje samo zadnje 4 reci - "jedan faktor - izvorna crta". Ne vidim koja je poena stavljanja laznih citata.

 E1- ispitanici mogu u obe paradigme da sami sebi racunaju skorove - mogu i u onoj drugoj paradigmi da npr. sami ocenjuju svoj test, ali ni jedna paradigma ne specifikuje da oni to zaista treba da rade.

 E10 - merenje, merna procedura i skorovanje nisu sinonimi iako su blisko povezani pojmovi.

 F3 - ovo sto navodite je lazan citat. Ta recenica ne postoji u knjizi. Ovo na sta se tvrdnja odnosi su tautologije. Iako tautologije mogu biti testleti, nisu svi testleti tautologije.

 F8 - grupni testovi nisu testovi na kojima se zahteva grupni rad, vec testovi koji se mogu zadavati vecem broju ispitanika istovremeno.

 Zalba odbijena.

----- Original Message -----

Sent: Thursday, November 26, 2009 3:21 PM

Subject: Zalba, Psihometrija, MZ M-8 A-1S, kolokvijum 1, novembar 2009.

Profesore Hedrih, molim vas da razmotrite sledece:

A3: Drugi zakon merenja zahteva da skala ima realnu nulu.

„Drugi zakon merenja zahteva da merne velicine mogu da budu aditivne i da postoji fiksna jedinica merenja. Drugi zakon merenja se primenjuje na intervalnom i racio nivou merenja.“ (Predavanje i Fajgelj str.40)

„Jednostavno receno, pocetak (realna nula) i jedinica merenja su na intervalnom nivou merenja proizvoljni.“ (Fajgelj, str.50)

„Dakle, receno je da realna nula kod brojanja postoji neposredno i culno dostupno, a kod racio skale se racunski izvodi kad je brojilac jednak nuli.Medjutim, realna (apsolutna) nula je cesto logicki problematicna i protivrecna. Danas se smatra da su nulta tacka (realna nula) iracionalno utemeljene jedinice merenja glavni preduslov objektivnog merenja.“ (Fajgelj, str.94-95)

Dakle, tvrdnja A3 je tacna (T1).

B3: Varijable A i C bi trebalo da koreliraju.

Za tvrdnju „Varijable A i C su u korelaciji“ bi stavili da se ne vidi iz tabele (X4).

Za tvrdnju „Varijable A i C bi trebalo da koreliraju“ bi stavili da je tacno T(1) ali da se istovremeno ne vidi iz tabele. Trebalo bi da koreliraju ali to trenutno ne vidimo.

Dakle, tvrdnja B3 je tacna (T1) i ne vidi se iz tabele (X4).

C6: Ovaj test je u stanju da razlikuje i ispitanike sa drugim vrstama psiholoskog poremecaja od „normalnih“ ispitanika.

Ova tvrdnja je visesmislena. U tekstu stoji da ovaj test sluzi za dijagnostifikovanje i postojanjesamo  jednog konkretnog psiholoskog poremecaja. Ne pominju se „druge vrste psiholoskih poremecaja“.Dakle ovaj psiholoski test je primenjiv i vazi samo za dijagnostifikovanje psihickog poremecaja A i nije u stanju da precizno i tacno razlikuje osobe sa drugim vrstama psiholoskih poremecaja  (u  zavisnosti od toga koliko su srodni drugi poremecaji, moguce je delimicno i nepotpuno koriscenje ovog testa ali ne sa tolikom preciznoscu kao kod psihickog poremecaja A. Moguce je da neki od obolelih ne bude registrovan ili da „normalan“ sklizne u obolele kada su drugi psihicki poremecaji u pitanju). Dakle, C6 = netacno (N2).


D2: Jedan od predmeta merenja tog testa je verovatno motivisanost za obavljanje konkretnog posla.

Ova tvrdnja je netacna. Motivisanost za obavljanje konkretnog posla nije predmet merenja (nije operacionalno definisana) vec je to latentna varijabla. Ovo dodatno potvrdjuje tvrdnja D5: Prve dve stvari sa spiska (lenjost-vrednoca i motivisanost za obavljanje konkretnog posla) su latentne varijable. Tacno. Predmet merenja „Testa za klijenta XY“ je merenje psiholoskih osobina koje su povezane sa slabom produktivnoscu i zabusavanjem. Dakle D2 = netacno (N2).

D4: Motivacija za obavljanje konkretnog posla je psiholoska crta.

Ako motivaciju za obavljanje konkretnog posla tretiramo kao testlet onda dobijamo jedan faktor  - izvornu crtu. (Fajgelj, 457) Ova motivacija se moze po Olportu kao psiholoska crta, „generalizovani i fokusirani neuropsihicki sistem“ (osoben za pojedinca) sa sposobnoscu da inicira i vodi konzistentne forme adaptivnog i ekspresivnog ponasanja! (Fajgelj,120) Motivacija kao latentna varijabla sigurno predstavlja generator manifestnih varijabli i utice na ponasanje pojedinca. Dakle, motivacija jeste psiholoska crta. D4 = tacno (T1).

E1: Jedna od paradigmi psiholoskog merenja kaze da ispitanici sami racunaju skorove.

Po drugoj paradigmi psiholoskog merenja ispitanici vrse samoprocenu ponasanja, osecanja i stavova prilikom odgovaranja na testovima licnosti. Generalno, skupljanje, obradu i analizu podataka vrse ispitivaci ali se u odredjenim testovima „samoprocene“ racunanje skorova prepusta ispitanicima koji zatim po direkcijama i po odredjenom Kljucu Testa dolaze do resenja testa, tj. ispitivac  im u pismenoj ili usmenoj formi predstavlja njihobe rezultate. Npr. Plucikov test.  Testovi koji su zasnovani na Prvoj Paradigmi psiholoskog merenja ovu mogucnost ne dozvoljavaju. Skorove racuna ispitivac i samo ispitivac. Dakle, po Prvoj Paradigmi – ne, po Drugoj Paradigmi - da.  E1 je tacno (T1).

E10: Merna procedura postoji samo na testletima.

Po Fajgelju se merna procedura poistovecuje kao sinonim sa merenjem ili skorovanjem. Skorovanje se vrsi na svim nivoima testa: na nivou testleta, subskala ili podtestova, kao i na nivou celog testa (tzv. ukupan skor). Dakle, merna procedura ili merenje ili skorovanje ne postoji samo na nivou testleta. E10 = netacno (N2).

F3: Skupine stavki koje predstavljaju razlicite formulacije jedne iste stvari zovu se testleti.

„Paketi, paketici, grupe stavki, veze stavki, testleti su grupe ajtema jedne iste sadrzinske oblasti.“ (Fajgelj, 457str).

„Testleti su vrsta podtestova koji predstavlju razlicite formulacije jedne iste stvari i koji mere razlicite aspekte iste stvari.“ (Fajgelj,458str).

Ocigledno je da je tvrdnja F3 potpuno tacna (T1).

F8:Grupni testovi se obicno mogu zadavati individualno.

Potpuno nelogicna tvrdnja koja stoji u knjizi. Prethodi joj suprotna recenica „Vreme i uslovi testiranja su ograniceni i determinisani zahtevima GRUPNOG RADA.“ (Fajgelj. 453str).

Na predavanjima i konsultacijama kod vas smo naucili da: grupni test  je situacija u kojoj imamo jednog ispitivaca i vise ispitanika, individualni test je situacija kada je odnos 1:1 (jedan ispitivac i jedan ispitanik). Ako je zahtevan grupni rad nelogicno je da se test da pojedincu i tretira kao individualni test. Tumacenje  tvrdnje  F8 ocigledno moze ici u vise pravaca.

 

Hvala Vam unapred na odvojenom vremenu.

S postovanjem, vas student,

Danilo Draganovic (1196).

 
8)

Tacno je da ste na tim tvrdnjama napisali to sto tvrdite i to je tako i uneseno u bazu. One od tih tvrdnji koje su tacne tj. na koje su ovo sto ste napisali tacni odgovori su vam priznate (a9 i c4), a ove ostale nisu. Ja uopste ne razumem na sta se odnosi vasa zalba.

 Zalba odbijena.

----- Original Message -----

Sent: Friday, November 27, 2009 4:22 PM

Profesore, molim Vas, pogledajte i proverite moje odgovore na tvrdnje A9, C4, C8, D5 i D10. Napisala sam da tvrdnja A9 nije tacna, C4 je tacna, a da se tvrdnje C8, D5 i D10 ne vide iz tabele, a vi mi to niste priznali.

Unapred zahvalna, Natasa Stanisavljevic, br indexa 1356.

9)

Mi na osnovu postavke zadatka pretpostavljamo da je Mika korektno odradio pretragu kancelarije (jer u uputstvu za test pise da ako je nesto radjeno treba pretpostaviti da je uradjeno korektno), ali nigde u tekstu ne pise da su sve stvari koje postoje u vezi Djurinog testa bile u kancelariji. Moguce da je Djura stavke napravio, pa ih npr. odneo kuci. O tome nema podataka. Mi ne znamo da stavke postoje, ali ne mozemo sa sigurnoscu ni da zakljucimo da ne postoje. Otud je odgovor ovakav kakav je.

 Zalba odbijena.

----- Original Message -----

Sent: Friday, November 27, 2009 11:14 PM

Subject: psihometrija-zalba

D10: Ako je Mika nasao samo papir sa popisom reci koje su navedene u tekstu zadatka,zasto bismo verovali da je Djura uopste napravio stavke,ali da mi to ne mozemo da  vidimo iz postavke zadatka? (jer je papir sa stavkama zapao iza radnog stola posto je Djura aljkav?) Zasto je manje verovatno da te stavke ne postoje?
Hvala.