Odgovori na žalbe na rezultate drugog kolokvijuma iz Osnova psihološke statistike i Psihometrije, januar 2010

Žalba br. Tekst žalbe i odgovor na nju
1)

Odgovor upisan na vasem listicu na tvrdnju c10 je 1, kako i pise u matrici. Ukoliko zelite da se licno uverite napisite mi u odgovoru na ovaj mail da ponesem vas listic za odgovore za sledece konsultacije.

 Zalba odbijena.

----- Original Message -----

From: Tanja Dzonic

Sent: Wednesday, January 20, 2010 12:18 AM

Subject: zalba

 

Profesore,

moje ime je Tatjana Dzonic, broj indeksa 1288. Zamolila bih Vas da pogledate da li je dobro unet odgovor na tvrdnju c10. Uneto je 1, a mislim da je moj odgovor bio 2.

Hvala unapred!

2)

C2 - K-S sluzi za poredjenje 2 distribucije i moze se koristiti za ispitivanje povezanosti 2 nominalne varijable na isti nacin na koji je moguce u te svrhe koristiti Hi-kvadrat - tako sto se porede empirijska ukrstena distribucija dve varijable sa teorijskom kakva bi se dobila kada te varijable ne bi bile povezane.

B10 - nigde u tvrdnji se ne pominju aritmeticke sredine, nego "odgovarajuce mere prikazanih grupa". Odgovarajuce mere znaci mere koje su odgovarajuce za ovaj test. Pored toga, U test ne sluzi za poredjenje "rangova" nego prosecnih rangova.

 Zalba odbijena.

----- Original Message -----

Sent: Wednesday, January 20, 2010 8:48 PM

Subject: Žalba

Poštovani,
 
Ulažem žalbu na rezultate drugog kolokvijuma iz Osnova psihološke statistike.
Kod tvrdnje C2 smatram da Kolmogorov-Smirnov test ne služi za testiranje povezanosti dve varijable, naročito ne za varijable pol i zemlja koje su na nominalnom nivou merenja. S toga mislim da je nemoguće koristiti ovaj test u iste svrhe kao i Hi-kvadrat test.
Sledeće što želim da istaknem je da kod pitanja B10 ne možemo da uporedimo aritmetičke sredine U testom, jer U test služi za uporedjivanje rangova. T-test služi za uporedjivanje aritmetičkih sredina i iz toga sam zaključila da se ovo pitanje odnosilo na te odgovarajuće mere.
 
Srdačno,
Nikoleta Đorđević, broj indeksa: 1308

3)

A1 - tvrdnja glasi "jedna od prikazanih distribucija", a ne "samo jedna od prikazanih distribucija". Ova prva varijanta bi bila tacna i kada ih ima vise tacnih. Medjutim, u prikazanoj tabeli, iako je pozitivan skjunes prikazan za 2 distribucije, samo jedna od njih statisticki znacajno odstupa od normalne, sto znaci da drugu moramo smatrati normalnom (ne odstupa znacajno od normalne = normalna), a to znaci simetricnom, a ne asimetricnom. Asimetricna distribucija nije normalna distribucija, normalna distribucija je simetricna.

 Zalba odbijena.

----- Original Message -----

From: Tanja Dzonic

Sent: Wednesday, January 20, 2010 11:38 PM

Subject: zalba-statistika

Profesore, 

hvala vam za odgovor na proslu poruku, ne zelim da se dalje uveravam, zelela sam samo da proverim, sigurno je moja greska bila u pitanju. 

Sada imam drugo pitanje za Vas: u vezi tvrdnje A1-ona glasi "jedna od prikazanih distribucija je pozitivno asimetricna". I u kljucu stoji da je odgovor da je to tacno. Ali zar nisu dve od distribucija pozitivno asimetricne i da bi onda tvrdnja trebalo da glasi "bar jedna od distribucija..." da bi odgovor bio da je to tacno...? Mislim da je ovako netacno, jer ih ima dve sa pozitivnim skjunisom... 

Hvala jos jednom!

Tatjana Dzonic 1288

4)

1) Na C10 ste u listic upisali 1, kako je i uneto u matricu.

 2) Pogledajte tacku 7 pod Vazno u uputstvu za test. To sto ste nesto pogresno shvatili zbog toga sto niste procitali uputstvo nije osnovan razlog za zalbu.

 3) "Najujednaceniji odnos muskaraca i zena" se odnosi na to kom je uzorku broj muskaraca najpriblizniji broju zena ili obrnuto. Na osnovu tabele do istog zakljucka cete doci kako god to posmatrali, bilo da se pitate za razliku, bilo da se pitate za procente, bilo da se pitate za bilo sta drugo.

 Zalba odbijena.

 ----- Original Message -----

Sent: Thursday, January 21, 2010 5:25 PM

Subject: Zalba

Profesore,

Nakon sto sam pregledala test sa kolokvijuma uvidela sam da mozda imam dovoljno poena da polozim ukoliko uvazite moje tri zamerke.

1) Uporedjujuci test koji je ostao kod mene i moj test koji ste stavili na internet (sa greskama) uvidela sam da postoji neslaganje. Naime, kod tvrdnje C10, odgovor koji sam ubelezila u testu koji je ostao kod mene je "NE", odnosno odgovor broj 2,a na internetu ste stavili da sam ja na to pitanje odgovorila sa "DA", sto predstavlja netacan odgovor, pa vas molim da to jos jednom pogledate.

2) Kod tvrdnje D1 koja glasi "Muski ispitanici su najcesce iz Srbije, a zenski iz Makedonije" moj odgovor je glasio "ne vidi se iz tabele", jer sam razumela da je ova Vasa tvrdnja generalizovana, da moze da se odnosi na bilo koju tabelu, odnosno, na bilo koje istrazivanje jer kod skoro svake tvrdnje stoje smernice (npr.u uzorku,od svih ispitanika i slicno), dok kod ove tvrdnje takve smernice nema pa moze da shvati i kao generalizovana tvrdnja.

3) Kod tvrdnje D10 koja glasi "Odnos broja muskaraca i zena je najujednaceniji na hrvatskom poduzorku (u poredjenju sa ostala 2 uzorka)", moj odgovor je glasio "ne vidi se iz tabele" jer mi tvrdnja nije bila najjasnija u smislu da nisam znala na koji kriterijum, odnosno formu "najujednaceniji" ste mislili. Da li se tu trazi razlika, kog opsega, ili je to broj ispitanika? Zato sam mislila da je odgovor "ne vidi se iz tabele" bio najprihvatljiviji.

Jos jednom vas molim da ponovo pogledate ove tri tvrdnje jer ukoliko prihvatite moje obrazlozenje kao tacno za barem dve tvrdnje to bi znacilo da ja imam 70% tacno uradjenog testa,sto je dovoljno da polozim kolokvijum.
                                                                                                Unapred zahvalna,
                                                                                                Jovana Stojanovic, 1367

5)
6)
7)
8)
9)