Odgovori na žalbe na rezultate kvalifikacionih delova ispita septembar 2008

Žalba br. Tekst žalbe i odgovor na nju
1)

Godisnja doba se menjaju ciklicno - svake godine se izmenjaju sva cetiri i to po potpuno pravilnom redosledu. To se zove ciklus. Zato nije besmisleno.

----- Original Message -----

From: EMINA

Sent: Thursday, September 18, 2008 12:41 PM

Subject: zalba

profesore
zashto je odgovor na tvrdnju c9 ''ne vidi se iz tabele'', a ne ''besmisleno''? kakav je to ciklus promene godishnjih doba?
emina ilic 1161

 

2)

Strogo gramaticki posmatrano ste u pravu. Ali u standardnom govoru je uobicajeno da se porast varijable odnosi na porast vrednosti. Formulacija da raste varijabla je standardna formulacija koja se tipicno koristi u psiholoskom statistickom recniku "npr. porast neuroticizma" umesto "porast vrednosti neuroticizma" isl i stoga ovu zalbu ne mogu da uvazim. Ovaj kurs iz statistike vas priprema i za razumevanje realnog strucnog recnika, u kome je ovo uobicajena formulacija.

 Pozdrav

----- Original Message -----

From: EMINA

Sent: Thursday, September 18, 2008 12:46 PM

Subject: zalba 2

kod tvrdnje e6 u kljuchu stoji da je tachan odgovor ''ne vidi se iz tabele'', a ja mislim da je ''besmisleno'' zato shto ne raste varijabla, nego vrednost varijable...
emina ilic 1161

3)
. Proverio. Ispravno sam uneo.
2. Nije. Kad imate primenjene parametrijske mozete i neparametrijske, ali kada imate neparametrijski ne znate da li mozete parametrijske bez daljih podataka. Zato je odgovor ne vidi se iz tabele. Naucite to.
3. Ne vidim gde je gramaticka greska - ispitanici cije su majke obrazovanije (dakle koji imaju majke viseg obrazovanja) teze da imaju...
 
Zalba odbijena.
----- Original Message -----
From: EMINA
Sent: Saturday, September 20, 2008 3:53 PM
Subject: zalba - Marija Ilic 1117

profesore
1. mozete li da proverite da li ste mi ispravno uneli odgovore ne tvrdnje B2 i C7
2. ja mislim da je odgovor na tvrdnju A1 ''netachno'' zato shto je Kruskal Valisov test neparametrijski, a ANOVA parametrijski
3. mislim da je odgovor na tvrdnju A2 ''besmisleno" zbog gramatichke greshke: ispitanici chije su majke obrazovanije teze da ima vishe...
Marija Ilic 1117
4)
C9 - ciklusi promene godisnjih doba postoje i uce se iz geografije za OS, a na statistici se pominju i u okviru teksta o analizi vremenskih serija (imate na sajtu). Analizu vremenskih serija vam nisam dao na ispitu, ali je ima u programu, a sem toga ciklusi promene godisnjih doba spadaju u opste obrazovanje.
E6 - u svakodnevnom strucnom govoru tvrdnja na varijabla raste odnosi se na rast vrednosti varijable. Takva terminologija se koristi, imate je i u literaturi (npr. porast neuroticizma...), a i mi smo je koristili i na nastavi. Iako mozda gramaticki nije do kraja specifikovano, to jeste standardna strucna formulacija koju morate da poznajete i razumete.
 
Zalba odbijena.
----- Original Message -----
From: John Doe
Sent: Friday, September 19, 2008 6:11 PM
Subject: Re: Pozdrav

 Profesore, izvinite sto se nismo potpisale, saljemo vam sa tudjeg maila posto je moj internet u kvaru. Zalba na C9 se odnosi na rad Milene Laazarevic, br. indexa 1176, i Cakic Jelene, br. indexa 1167, a zalba na E6 se odnosi na rad Milene Lazarevic, br indexa 1176.

 Mail salje Milijic Milica, br. indexa 1149, vodja grupe Frojd.

----- Original Message ----
From: Vladimir Hedrih <vhedrih@hm.co.rs>
To: John Doe <arthasq@yahoo.com>
Sent: Thursday, September 18, 2008 11:19:33 PM
Subject: Re: Pozdrav

Postovani kolega ili koleginice,
 
ne znam da li je potrebno to da napominjem, ali na anonimna pisma nemam nameru da odgovaram. Ako imate nesto da kazete ili da pitate, prvo se identifikujte.
 
Pozdrav,
----- Original Message -----
From: John Doe
Sent: Thursday, September 18, 2008 10:46 PM
Subject: Pozdrav

Profesore

 pre nego sto vam postavim par pitanja u vezi tabele, prvo moram reci sto niste ispali korektni sto se tice ispita iz multivarijantne statistike u septembarskom roku. Tabele koje ste nam dali, odnosno cela formulacija ispiita nije onakva kakvu smo je celog letnjeg semestra vrzbali. Pre bih rekla da je ovo statistika u psihologiji, a ne multivarijantna. Pogledajte samo broj studenata koji je polozio I vidite koliko nam test nije bio jasan. Ovo je slicno situaciji sa prvog kolokvijuma davsi nam nesto sto nismo vezbali. Mislim da bi bilo sasvim fer da spustite kriterijum barem za 10%.

  Za tabelu C9 u vasem kljucu pise da se "ne vidi  iz tabele", a trebalo bi da bude "besmisleno" (ciklus promene vrednosti grupe 3 (cluster 3) na varijabli family odgovara ciklusu promeni godisnjih doba). U tvrdnji E6 pise " kada varijabla 'age' raste, varijabla 'number of household members' opada". Kako moze varijabla da raste? Zar ne bi to trebalo da bude "besmisleno", a ne "ne vidi se iz tabele" kao sto pise kod vas?

  Ocekujemo Vas odgovor.

 

5)  
6)  
7)  
8)  
9)  
10)  
11)  
12)  
13)  
14)  
15)  
16)