Odgovori na žalbe na rezultate kvalifikacionih delova ispita jul 2008

Žalba br. Tekst žalbe i odgovor na nju
1)

A3 - u pravu ste. Moja greska. Ispravio sam.

A6 - racunati takav percentilni rang nije narocito prakticno korisno, ali nije nedopusteno statisticki. Ova tvrdnja ne ispunjava ni jedan od uslova za besmislenost definisanih u uputstvu i zato ne mogu da prihvatim besmisleno kao odgovor.

A7 - i ovde ste u pravu. Ispravio sam.

C3 - ispod tabele pise da treba pretpostaviti da je distribucija varijable fr idealno normalna. U takvim uslovima medijana i AS se poklapaju. Posto je prosek predvidjenih vrednosti varijable jednak AS varijable (sto se vidi iz toga da je prosek reziduala 0) sledi da je i medijana varijable fr jednaka proseku predvidjenih vrednosti varijable fr.

 Dakle, dve od ove 4 zalbe su vam prihvacene i to su veoma dobra zapazanja. Studenti koji studiraju po Bolonji za pronalazenje gresaka u kljucu tipicno dobijaju poene. Medjutim, kako vi niste student koji studira po Bolonji, te onda ne mozete skupljati poene, a imajuci u vidu i to da vam nakon ovih promena u kljucu nedostaje samo jedan tacan odgovor za prolazak, odlucio sam da demonstraciju znanja koju ste pokazali u ovoj zalbi tretiram kao ekvivalentnu tom nedostajucem poenu, te da vam onda stoga administrativno dodelim taj nedostajuci poen. Ovim ste prosli ispit iz Statistike u psihologiji.

 Zalba delimicno usvojena.

----- Original Message -----

From: Zalba

Sent: Thursday, July 10, 2008 10:15 PM

Subject: Greska u kljucu

Zalba od Jelena Živkovic.
Index br. 1086
email:hevyjelena@yahoo.com

Postovani profesore, smatram da postoje izvesne greske u kljucu za sledece tvrdnje, pa vas molim da ponovo razmotrite odgovore: A3. U kljucu pise da je tvrdnja tacna, odnosno da su tacke Z i P najudaljenije, ako koristimo Menhetn udaljenost. Ali Menhetn udaljenost tacaka Z i P je 10=|-3-2|+|3-5|+|5-8|, a izmedju tacaka Z i R je 15= |-3-5|+|3-5|+|5-10|, pa bi tvrdnja trebalo da bude netacna, sto sam ja i obelezila. A6. Mislim da moj odgovor da je tvrdnja besmislena moze da se prihvati jer nema smisla racunati percentilni rang (ili bilo kakav rang) kada imamo samo jednu izmerenu vrednost za svaku varijablu. A7. U tekstu zadatka pise da su sva trojica ispitanika premeravani na sve tri varijable. Pa ako su premeravani onda ne bi trebalo da vrednost neke od varijabli bude izmisljena. Pa zato smatram da je tvrdnja netacna. C3. U tabeli stoji da je Mean 1.911. Ali nigde ne stoji podatak kolika je medijana. A ona bi teorijski mogla da bude i 1.911, ali se to ne vidi u tabeli. Hvala.

Zalba je poslata dana 7/10/2008
u 10:15:33 PMcasova.
147.91.1.45

2)

Pogledajte odgovore na prethodne zalbe.

E5 - velicina razlike izmedju AS se tipicno i izrazava preko koeficijenta pointbiserijske korelacije. Ne vidim poentu zalbe. A niste nista ni obrazlozili.

 Zalba odbijena.

----- Original Message -----

From: Zalba

Sent: Thursday, July 10, 2008 11:27 PM

Subject: Greska u kljucu

Zalba od Marija Ilic.
Index br. 1117
email:

Profesore,mislim da sam nasla neke greske u kljucu! Dakle, tvrdnja A3-N, zato sto je Menhetn udaljenost jednaka zbiru odstupanja po dimenzijama, a kada to izracunamo, dobijamo da su najudaljeniji Z i R (15), a ne Z i P (10)! A6-X (ne vidi se iz tabele)! A7-N, jer u tekstu jasno pise da su Z, P i R PREMERAVANI na 3 varijable! E5-B, "razlika koja je izrazena preko koeficijenta pointbiserijske korelacije"! Unapred hvala!

Zalba je poslata dana 7/10/2008
u 11:27:59 PMcasova.
217.65.192.65

3)
U pravu ste.
 
Zalba usvojena.
----- Original Message -----
From: Zalba
Sent: Thursday, July 10, 2008 11:40 PM
Subject: Greska u kljucu

Zalba od Milan Stosic.
Index br. 1162
email:belphegor86@gmail.com

zalba na test iz osnova psiholoshke statistike profesore pogledajte tvrdnju D9. Ja mislim da ta tvrdnja treba da bude tachna, pa ako mozete samo proverite mozda je greshka u kljuchi.

Zalba je poslata dana 7/10/2008
u 11:40:00 PMcasova.
92.60.229.121
4)
C3 - u kljucu i pise 4. Pogledajte opet.
C7 - broj ispitanika mora da bude bar za jedan veci od broja nizova i onda razlika izmedju distribucija na ovom testu ne bi bila znacajna. Ovde je razlika sa 55 nizova i te kako znacajna.
 
Zalba odbijena.
----- Original Message -----
From: Zalba
Sent: Friday, July 11, 2008 12:12 AM
Subject: Greska u kljucu

Zalba od Milan Stosic.
Index br. 1162
email:belphegor86@gmail.com

osnovi psiholoshke statistike. Profesore, molim vas pogledajte josh jednom tvrdnje C3-vi ste rekli u kljuchu da je besmisleno, ja mislim da aritmetichke sredine poredjenih grupa postoje i da mogu da se razlikuju na svim varijablama, ali da se to ne vidi iz tabele pa je to onda X(4). C7- kaze da u uzorku ima 55 ispitanika, ja mislim da se to ne vidi iz tabele, a vi kazete da se vidi i da nije tachno.

Zalba je poslata dana 7/11/2008
u 12:12:10 AMcasova.
92.60.229.121
5)
Proverio sam. U vasem listicu stoje dvojke. Ispravno je uneseno.
 
Zalba odbijena.
----- Original Message -----
From: Zalba
Sent: Friday, July 11, 2008 12:14 AM
Subject: Pogresno uneseni podaci

Zalba od emina ilic.
Index br. 1161
email:emiili@nadlanu.com

profesore, u f-tabeli su mi prve dve tvrdnje ''besmisleno'' a u matrici sa rezultatima pishe da su mi odgovori ''netachno''. da li mozete da proverite da niste sluchajno pogreshno uneli podatke?

Zalba je poslata dana 7/11/2008
u 12:14:19 AMcasova.
79.101.212.89
6)
C10- Za sve sto je na visem nivou merenja mozete da koristite i tehnike koje zahtevaju nizi nivo merenja. Kao sto znate podaci na visim nivoima merenja ispunjavaju i sve uslove za nize nivoe merenja.
E5 - Tvrdnja kaze da je razlika izmedju AS ove dve grupe visoka. To je sasvim OK tvrdnja. Zalbu niste adekvatno argumentovani.
 
Zalba odbijena.
----- Original Message -----
From: Zalba
Sent: Friday, July 11, 2008 12:08 PM
Subject: Greska u kljucu

Zalba od Marija Ilic.
Index br. 1117
email:

Profesore, mislim da je tvrdnja C10-N, zato sto je U test neparametrijski,a AS i SD koriste intervalni nivo merenja! Nego, AS je na ordinarnoj skali prosek ranga, ali SD ne postoji kod prosecnih rangova! Sto se tice tvrdnje E5, mislim da je besmislena, jer mi se formulacija nekako ne uklapa! Hvala!

Zalba je poslata dana 7/11/2008
u 12:08:08 PMcasova.
217.65.192.65
7)
Da u pravu ste. Tu je skroz bila greska. Program je tu poredio broj 3 sa brojem 6, a ne tacan odgovor sa brojem ispitanika. Ispravljeno.
 
----- Original Message -----
From: Zalba
Sent: Friday, July 11, 2008 12:49 PM
Subject: Greska u kljucu

Zalba od Natasa Kocic.
Index br. 1155
email:nanybex@gmail.com

Multivarijantna statistika, Profesore jedna stvar mi nije jasna, sto se tice tvrdnje E6, po kljucu je ovde odgovor 3, ali to nema smisla iz vise razloga, na popravnom prvom kolokvijumu za istu ovu tvrdnju bio je tacan odgovor po kljucu pod 2 tj.netacno, a i ne vidim sta je tu besmisleno, a i kako za istu tvrdnju i istog hrcka dva razlicita odgovora, molim Vas proverite to. Hvala!

Zalba je poslata dana 7/11/2008
u 12:49:41 PMcasova.
91.150.77.37
8)
A6 - te koordinate su vrednosti ispitanika na varijablama.
A8 - ajde probajte sami. Zamislite da imate dva klastera sa po jednim ispitanikom. Napravite sve moguce parove (vodite racuna o tome da primetite koliko je to tacno parova kad imate ukupno dva ispitanika) i vidite da li mogu da se dobiju razliciti rezultati. Iznenadice vas to otkrice.
B9, B10 - da je odnos linearan onda bi vrednosti jedne varijable linearno rasle ili opadale sa vrednostima druge. Tj. AS bi redom ili rasle ili opadale. To vazi za AS, ali ne i za SD.
C6 - matrica interkorelacija prediktora sadrzi samo korelacije izmedju prediktora, a ne njihove korelacije sa bilo kakvim rezidualima. Kad je matrica interkorelacija matrica identiteta onda su reziduali predvidjanja jedne od varijabli iz te matrice na osnovu drugih iz te matrice 1, a ne 0. Medjutim, ovo u tabeli nisu ti reziduali, nego reziduali predvidjanja kriterijuma na osnovu prediktorske funkcije. To su skroz razlicite stvari. Tako da matrica intekorelacija prediktora moze da bude bilo kakva, pa i matrica identiteta.
C10 - vidimo da je koriscena linearna regresija, a kad su ispunjeni uslovi za nju, ispunjeni su i za U test.
E6 - bila je greska u programu, ispravio sam. Vidite ranije zalbe.
D5 - nije mi jasno to sto tvrdite. Prve tri kanonicke kompnente iz tog skupa objasnjavaju 68% varijanse varijabli iz tog skupa i to jasno pise.
E9 - a na osnovu cega vi to smatrate da je netacno? Zalbu koju iznosite ste duzni da argumentujete. Izmedju dve grupe zeceva nema razlike u vremenu, pa je zato i F 0, jer je F varijansa izmedju/varijansa unutar grupa. POsto je ovde varijansa izmedju grupa 0...0 je manje od 1.
 
Zalba odbijena.
 
----- Original Message -----
From: Zalba
Sent: Saturday, July 12, 2008 2:47 PM
Subject: Ostalo

Zalba od Andrea Milojevic.
Index br. 1125
email:milan.dimi@hotmail.com

Dragi profesore, kod tvrdnje A6-po kljucu je netacno. Milslim da se se ne vidi iz tabele, jer na osnovu koordinata ispitanika u prostoru ne mozemo zakljuciti koji % entiteta se nalazi ispod svakog od ova 3 ispitanika. Jos jedno pitanje je kada ste Vi to rekli na vezbama i cemu percentili na ispitu iz multivarijantne statistike? A8- Po definiciji pri formiranju klastera po metodi medjugrupne povezanosti naprave se svi moguci parovi (kombinacije) i izracunaju se distance (svakog sa svim ostalima iz drugog skupa) i prosek tih udaljenosti je udaljenost klastera a to se ne poklapa sa centroidom koji bi bio udaljenost klastera. I jos, za klaster se u prvom koraku spajaju 2 klastera (tj. u ovom slucaju 2 ispitanika) a ne 3 kako je u tvrdnji, pa mislim da ovde ipak treba netacno; B9,B10- nije mi jasno kako se na osnovu SD ne vidi, a na osnovu AS vidi da odnos varijabli osob. i druzenja nije linearan, tj. obrazlozite zasto je B9 netacno a B10 tacno; C6- matrica identiteta je po definiciji po dijagonali jedinice a ostalo su nule i to znaci da prediktori koreliraju samo sami sa sobom i ni sa kim vise, sto bi znacilo da nema reziduala, a mi ih u tabeli imamo, i na osnovu toga i drugih statistika u tabeli zakljucili smo da je tvrdnja netacna (N). Objasnite zasto je u kljucu T; C10- Mislim da se ovde ne vidi iz tabele, jer nigde nam nisu date vrednosti muskaraca i zena na varijabli fr; D5- Prvi kanonicki par cine prve 2 kanonicke komponente, a prva 2 kanonicka para objasnjavaju 13,9% varijanse tog skupa sto nije vise od polovine- znaci tvrdnja nije tacna; E6!!!!!!!!!!!!!!!!!!!- ovu tvrdnju nikome niste priznali, a svi odgovori su upotrebljeni (ima odgovora i T, i N, i B, i X).Sta je tu tacan odgovor? - Kolmogorov-Smirnov test kaze da su dve distribucije jednake tj. da se poklaoaju, a u tekstu pise "a da se distribucije zeceva koji su obucavani i onih koji nisu u potpunosti poklapaju"; E9- zasto je ovo tacno, ja smatram da je netacno,Molim Vas obrazlozite.

Zalba je poslata dana 7/12/2008
u 2:47:55 PMcasova.
91.148.92.55
 
9)
A10 - Menhetn udaljenosti ne mogu da budu manje od Chebysevljevih, kako god menjali koordinate.
B1- Da postoji linearna povezanost aritmeticke sredine bi ravnomerno rasle ili opadale sa promenom vrednosti ove druge varijable. Ovde to nije slucaj.
C2 - Minimum je ovde najmanja predvidjena vrednost, dakle najmanja vrednost prediktorske funkcije, a ne kriterijuma.
C7 - Ne razumem osnov i arguemntaciju vase zalbe. Tvrdnja je tacna - maximalni rezidual je vise nego 2 puta veci od SD reziduala.
C8 - Ne vidi se nigde, ali se vidi da nije 1, jer da jeste reziduali bi bili 0. Naucite korelacije!
C10 - vidite odgovore na prethodne zalbe
E1 - ne pise da bi trebalo nego da bi bilo ispravno, sto znaci da ne bi bilo pogresno.
E5 - u pravu ste. Greska. Ispravljeno.
E7 - Prosek obucavanih veverica je jednak 90-om percentilu neobucavanih. To znaci da 10% neobucavanih veverica trci brze od prosecne obucavane veverice, a ko zna koliko jos njih neobucavanih trci brze od najsporije obucavane.
F6 - ima dve diskriminativne funkcije, a broj diskriminativnih funkcija je ili broj kategorija-1 ili broj prediktora. Ovde ocigledno ima mnogo vise od dva prediktora...
F9 - Korelacija funkcije sa kriterijumom je statisticki znacajna. Ona to ne bi bila kad ne bi mogla da razlikuje bar dve grupe medjusobno.
 
Zalba delimicno usvojena.
----- Original Message -----
From: Zalba
Sent: Saturday, July 12, 2008 3:04 PM
Subject: Ostalo

Zalba od Aleksandra Ilic.
Index br. 1135
email:anci988@hotmail.com

Postovani profesore: Kod tvrdnje A10- nejasno mi je kako mozemo "promeniti" koordinate ispitanika da bi bilo onako kako je u tvrdnji; B1- po kljucu je netacno, ali gde mi to tacno vidimo u tabeli da ne postoji linearna povezanost.Ja mislim da se ne vidi iz tabele. C2- zar nije "minimum" najmanja vrednost koju ispitanici imaju, i da posto je minimum predvidjene vrednosti u ovom slucaju 1,2585 a to je vece od 1, zar to ne znaci da je ova tvrdnja tacna? C7- zasto je tvrdnja tacna, kada nam upravo SD pokazuje koliko smo pogresili u predvidjanju? C8- gde se u tabeli vidi multipla korelacija prediktora i kriterijuma?I jos da je njena vrednost 1, kad su u tabeli prikazani reziduali? C10- zasto je tacno, tj. zasto primeniti U test,koji je neparametrijski a distribucija je idealno normalna i varijabla je binomna, koja je po definiciji na intervalnom nivou merenja? Samim tim uslovi za primenu parametrijskih testova su ispunjeni, a Vi ste rekli da u tom slucaju prvo primenimo parametrijske testove. E1- Molim vas obrazlozite zasto bi ovde trebalo primeniti U test? E5- ako "izmedju veverica i miseva nije bilo razlike", kako onda postoji korelacija izmedju njih koja je visoka? E7- zasto je ovo netacno kad je prosek obucavanih veverica jednak devedesetom percentilu neobucavanih, kako to znamo? F6- gde se vidi da kriterijumska varijabla ima tri kategorije? F9- gde su ovde AS? Kako je to tacno,kad se ne vidi iz tabele?

Zalba je poslata dana 7/12/2008
u 3:04:41 PMcasova.
91.148.92.55
10)  
11)  
12)  
13)  
14)  
15)  
16)