Odgovori na žalbe na rezultate popravnog kolokvijuma iz Osnova psiholoske statistike

 

Žalba br. Tekst žalbe i odgovor na nju
1)

A2- Studenti etnologije nemaju najvecu standardnu devijaciju na varijabli vrednost matematike. Tvrdnja je ista kao na proslom kolokvijumu, ali su brojke u tabeli promenjene. Pogledajte pazljivo.

D2 - U pravu ste. Bila je greska. Ispravio sam.

 Zalba delimicno usvojena.

----- Original Message -----

From: Zalba

Sent: Thursday, December 18, 2008 2:36 PM

Subject: Greska u kljucu

Zalba od Jovana Petkovic.
Index br. 1271
email:sxc_jovana@hotmail.com

Mislim da je za pitanje A2 tacan odgovor 1,a u kljucu stoji 2.Takodje i za pitanje D1 mislim da je tacan odgovor 2,a u kljucu je 1,zar distribucija druge grupe nije Binomna?

Zalba je poslata dana 12/18/2008
u 2:36:15 PMcasova.
85.222.170.200

2)

D1 - to je pitanje vec usvojeno u jednoj prethodnoj zalbi.

D8 - besmisleno je jer ne pise na kojoj varijabli.

B9 - to je pitanje koje se odnosi na to da li su u korelaciji. Znate ono - negativna korelacija - kad jedna varijabla raste druga opada. Iako se ne pominje rec vrednost varijable nego samo varijabla, to je standardna formulacija koja se tako koristi - npr. kad neuroticizam raste nesto drugo opada. Primecujete da se ne kaze rast vrednosti neuroticizma nego samo neuroticizma. Takve formulacije postoje u strucnoj literaturi i smatraju se legitimnim, a mi smo ih tako koristili i na nastavi.

 Zalba odbijena.

----- Original Message -----

From: Zalba

Sent: Thursday, December 18, 2008 8:52 PM

Subject: Izaberi temu zalbe

Zalba od Krstić Ana.
Index br. 1200
email:anica.lepotica@hotmail.com

Profesore kako na pitanju D1 distribucija broja ulovljenih zaba na drugoj grupi lovaca je Puasonova je odgovor tačno kada bi trebalo da bude netačno jer je u pitanju binomna distribucija?Na pitanju D8 muške žabe imaju veću aritmetičku sredinu od ženskih,ja mislim da je netačno jer im se distribucije u potpunosti poklapaju tako da su im aritmetičke sredine jednake.Na pitanju B9 kad PRAVMES RASTE MINMES OPADA to bi trbalo da bude kao da internet raste a struja opada tako da je to besmisleno. unapred hvala

Zalba je poslata dana 12/18/2008
u 8:52:48 PMcasova.
93.86.112.211

3)

U pravu ste. Bila je greska.

 Zalba usvojena.

----- Original Message -----

From: Zalba

Sent: Thursday, December 18, 2008 9:43 AM

Subject: Pogresno uneseni podaci

Zalba od Misic Tijana.
Index br. 1212
email:tijanamail@gmail.com

Profesore u matrici mi za tvrdnje c7 i c8 stoji broj 2,a ja mislim da sam na papiricu za ogovore unela 1 za obe tvrdnje (Kako mi stoji i u testu).Mozete li da proverite podatke.

Zalba je poslata dana 12/18/2008
u 9:43:21 AMcasova.
77.105.54.153

4)

Odgovori na navedenim pitanjima na vasem listicu su isti kao u matrici.

 Zalba odbijena.

----- Original Message -----

From: Zalba

Sent: Friday, December 19, 2008 12:15 PM

Subject: Pogresno uneseni podaci

Zalba od Danilo Draganovic.
Index br. 1196
email:

Profesore Hedrih, zamolio bih vas da proverite da li sam na kolokvijumu MZ M-47 A-1S ovako odgovorio na sledece tvrdnje: D7: 4 (ne 2), D8: 2 (ne 4), F5: 1 (ne 2). ps.moj trenutan kon.rez. (bez ove zalbe) iznosi 66,67. Tako bliyu a tako daleko. :-) S postovanjem vas student Danilo Draganovic 1196 (Psihologija)

Zalba je poslata dana 12/19/2008
u 12:15:23 PMcasova.
160.99.51.102
Zalbu ste poslali iz racunarske ucionice

5)

Potpuno ste u pravu. Od sad se i 3 priznaje kao tacan odgovor na ovu tvrdnju.

 Zalba usvojena.

----- Original Message -----

From: Zalba

Sent: Friday, December 19, 2008 1:38 PM

Subject: Greska u kljucu

Zalba od Lazarevic Milica.
Index br. 1273
email:miilllaaaa@gmail.com

Mislim da je za D10 - Distribucija zenskih zaba je simetricna, tacan odgovor pod 3, jer se ne navodi na kojoj varijabli. U kljucu stoji da je tacan odgovor 1.

Zalba je poslata dana 12/19/2008
u 1:38:07 PMcasova.
77.105.22.45

 

A10 - AS na ovoj varijabli je 20.79. Kad bi 95% ispitanika imalo vrednosti ispod 5, preostalih 5% ispitanika nikako ne bi moglo da pomeri AS ni blizu vrednosti 20.79 cak ni kad bi svi imali vrednosti jednake maximumu.

B1 - ono sto se u tabeli vidi je da do 75-og percentila niko nema internet. Medjutim, preko 75-og percentila ima jos 25% uzorka, a vi ne znate da li se mozda medju tih 25% nalazi neko ko internet ima.

B7 - isto kao za B1.

B9 - na kolokvijumu iz statistike priznaje se ono sto je tacno, a ne ono sto vecina misli. Ako vecina misli da je Zemlja ravna (umesto okrugla), da li ce to uciniti Zemlju ravnom? Da li mislite da bi trebalo i da se prihvati da se Sunce okrece oko Zemlje, ako se nekad negde skupi neka vecina koja tako misli. Na ovoj statistici sigurno ne.

C2 - uopste ne razumem sta ste hteli da kazete, ali kvotni uzorak po opstinama se pravi tako sto se iz svake opstine uzme po odredjeni broj ispitanika i tako formira uzorak. Zato ne mogu svi da budu iz jedne opstine, jer svaka opstina ima kvotu ispitanika koji se uzimaju iz nje. To bi jedino moglo da bude kada bi Srbija imala jednu jedinu opstinu, ali svi valjda znaju da Srbija u ovom trenutku ima vise od jedne opstine.

C5 - odgovor u kljucu je 4. Nemate podatke nigde o tome kako Zika bira ispitanike unutar kvota.

D2 - pise da je jednaka idealnoj teorijskoj i da se distribucije duzina muskih i zenskih zaba poklapaju. Kad je to tako to znaci da je distribucija normalna, a ne polimodalna.

D9 - ako se proseci dve grupe poklapaju i distribucije su jednake idealnim teorijskim to znaci da se i ispod i iznad AS tj. proseka nalazi tacno pola uzorka. Ako se AS poklapaju to znaci da se iznad proseka jedne grupe nalazi tacno pola druge grupe, a to znaci da ih ima puno koje su iznad proseka druge grupe. Kad ima puno ima i bar jedna

D10 - vidite odgovor na jednu prethodnu zalbu.

E2 - ne znam sta ste hteli ovim da kazete, tj. kako se koncentracija to po vama vidi iz percentila, ali ono sto je bitno je to da je skjunes pozitivan sto znaci da je distribucija pozitivno asimetricna.

E5 - pozitivan skjunes=pozitivno asimetricna distribucija.

E10 - ova tvrdnja je tacna. Medjutim, kako su mi neke kolege skrenule paznju da pridev leptokurtican nismo koristili u formama za poredjenje prideva, dozvolio sam mogucnost da neko ustvrdi da rec najleptokurticniji ne postoji i zato sam odlucio da priznam i besmisleno kao tacan odgovor. Ovo je primena pravila da zalbe jednih studenata ne mogu imati negativne posledice po rezultate drugih studenata, tj. da se jednom objavljeni rezultati studenata ne mogu umanjivati kao posledica zalbi drugih studenata. Zato cete na svim takvim mestima gde je kljuc naknadno ispravljan videti da se kao tacan odgovor priznaje i ono sto je inicijalno priznavano kao tacan odgovor, ali i ono sto je zaista tacno, ako se ta dva razlikuju.

F8 - zivotni stilovi su varijabla u ovoj tabeli. Tvrdnje se odnose na tabele, a ovde vidimo da svaki ispitanik spada u tacno jednu kategoriju, ne postoje neklasifikovani.

 Naucite percentile, tu ste veoma veoma slabi, zakljucujem po ovoj zalbi, kao i distribucije tj. odnos deskriptivno statistickih mera i distribucija.

 Zalba odbijena.

 ----- Original Message -----

From: Zalba

Sent: Friday, December 19, 2008 1:41 PM

Subject: Greska u kljucu

Zalba od Danilo Draganovic.
Index br. 1196
email:

Postovani profesore Hedrih, zamolio bih vas da na sledeca pitnja odgovorite u terminu za predavanja ili terminu za vezbe. A10: cini mi se da se ne moze videti iz tabele da li vrednost manju od 5 na uzivanju u matematici ima preko 95 posto studenata Psihologije Nis. Imamo AS, SD, Min i Max.(U kljucu stoji da je N(2).) B1: Iz tabele se lepo vidi da u uzorku niko nema pristup internetu od kuce. INTERNET, N je 75, u svim percentilima stoji O. Dakle, niko nema internet. :-) (Kljuc: X5). Treba: T(1). B7: "90% ispitanika ima na varijabli N2 BESAN vrednost 24 ili manju." Znamo da na 75 percentilu je vrednost 24,00. Nisam siguran, moguce je da se ne vidi iz tabele, ali sam upisao T(1). B9: vec ste odgovorili na to ali je potpuno besmisleno da kad npr. visina raste opada intelegencija. :-) Sto je neko vislji, on je gluplji. :-) Moguce je da je to po vama tacno ali je vecina odgovorila - besmisleno. Jedino ako te dve varijable nisu u korelaciji, tj. ne zavise jedna od druge. Ovo nam (na zalost) nije napomenuto na predavanjima\vezbama. (Kjuc je X(4)a to je besmisleno B(3)). C2: "Moguce je da u nekom od uzoraka svi ispitanici budu iz jedne opstine." Zika je podelio ukupnu populaciju po opstinama i po polu (koristi kvotni uzorak). Ako je opstina veca od kvotnog uzorka, npr. veci grad BG, NS, NI... onda u jednom uzorku mozemo imati sve ispitanike iz jedne opstine. Jer onda iz jedne opstine uzimamo vise uzoraka. Ukoliko je manja opstina onda njih vise spajamo u jedan uzorak (Kljuc: N2, a treba T1) C5: "Zika bira ispitanike slucajnim uzorkovanjem." Zika koristi kvotni uzorak. Ne bira slucajno ili prigodno. (Kjuc: T1) A treba N2. D2. "Distribucija duzina ulovljenih zaba je polimodalna." Ne vidi se iz tabele. Moze da bude ali ne mora da znaci. Mozda ima 1,2 ili vise moda.Lovci mogu biti te srece da ulove bas duze zabe, tj. 1 mod. (Kljuc: N2) A treba X4. D9: "Bar jedna zenska zaba je duza od prosecne muske zabe iz ovog istog uzorka." Ako je isti uzorak, tj. ista populacija onda bi sve zabe morale biti u okvirima svoji AS i SD. Jedino ako je doticna zaba negovana, hranjena, pazena i mazena (plus vitamini) ili je izlozena radijaciji pa je poastala veca, a imala srecu da je ulove. Ali to se ne vidi iz tabele. (Kljuc: T1) Treba X4. D10: "Distribucija zenskih zaba je simetricna." (Kljuc:T1)Zar u lovu ne mogu biti ulovljene samo muske zabe (zabci) ili da je broj muskih zaba veci od broja zenskih zaba? Dakle distribucija zenskih zaba moze ali i ne mora biti simetricna. X4 ili je besmisleno to pominjati B3. E2: Vecina ispitanika je skoncentrisana gornjem kraju (75 percentil, varijabla R, 0,8007), radi se o lakom testu. Vecina je polozila test, tj. negativna asimetricna distribucija. (Kluc:T1) treba: N(2). E5: "Distribucija A je pozitivno asimetricna." Ovo je lak test. Vrednost raste od 25-og, preko 50-tog do 75-og percentila. Asimetrija pomerena udesno, tj. ovo je negativno asimetricna distribucija, Lak Test, vecina je prosla. Kjuc:T(1), treba N9@). E10: u kljucu stoji da je ova tvrdnja istovremeno i tacna (T1) i besmislena (B3). Da li je to statisticki moguce???? ps.mislio sam da se kod leptokurticnih krivi gleda 50-ti percentil, ali ko ne zna naucice. A ko razume - shvatice. :-) F8: "U uzorku ne postoji muskarac koji ne zivi nekim od ova tri zivotna stila." To je tacno, ali postoji mogucnost da istovremeno zivi i sa dva ili sva tri zivotna stila, npr. ne pije, ne laze i ne vara svoju zenu. Dakle ne vidi se iz tabele X(4). U Kljucu je T(1). HVALA VAM UNAPRED na odvojenom vremenu. S postovanjem, vas student, Danilo Draganovic 1196, ,Klub Ljubitelja Statistike Nis, br.clanske karte 020, www.StatisticaFunClub.org

Zalba je poslata dana 12/19/2008
u 1:41:48 PMcasova.
160.99.51.102
Zalbu ste poslali iz racunarske ucionice

A3 - u pravu ste.

A8 - prosek je mera centralne tendencije grupe, a ne standardna devijacija. Njima ovde prosek nije najveci.

E3 - posto je 75-i percentil manji od 0,9 to znaci da je broj ispitanika koji ima vrednost ispod 0,9 veci od 65%, a ne 65%. Medjutim, kako u pitanju nije precizno formulisano da se tvrdnja odnosi na tacno 65% ispitanika, moguce je da se protumaci i na nacin kako ste vi to ucinili. Zato cu priznati i odgovor koji predlazete.

F6 - upisali ste 4.

 Zalba delimicno usvojena.

----- Original Message -----

From: Zalba

Sent: Friday, December 19, 2008 8:04 PM

Subject: Izaberi temu zalbe

Zalba od Nenad Petkovic.
Index br. 1255
email:nenad_ptkvc@yahoo.com

A3 - kod ovog pitanja pise da je vrednost varijable uzivanje u matematici na intervalnom nivou, ja sam stavio da se ne zna (4) jer kako da znamo da li je na intervalnom ili racio? A8 - studenti gradjevine najvise uzivaju u matematici, ja sam stavio da je tacno(1) na osnovu toga sto im je najmanja SD, i imaju najveci minimum i maksimum. Ako bi mogli da kazete zasto nije tako E3 - 65% ispitanika ima na variabli R vrednost manju od 0,9. pise da nije tacno, a ja sam stavio kao tacno (1)jer 50 percentila ima vrednost 0,44, a 75 ima 0,8 sto znaci da 65 treba da ima vrednost izmedju 0,44 i 0,8 sto znaci vrednost manju od 0,9 F6 - tacan je odgovor 1, kod mene je stavljeno 4. Ovde samo pogledajte jer sam mozda stavio 1 a ne 4 za svaki slucaj U slucaju da su sve moje zalbe odbijene, ako biste mogli da mi kazete razlog

Zalba je poslata dana 12/19/2008
u 8:04:04 PMcasova.
93.86.59.115

Vidite odgovore na prethodne zalbe.

 Zalba odbijena.

----- Original Message -----

From: Zalba

Sent: Friday, December 19, 2008 8:40 PM

Subject: Greska u kljucu

Zalba od Terezija Spasojević.
Index br. 1215
email:Terezija@medianis.net

Poštovani profesore,postoji par pitanja za koja mislim da su odgovori drugačiji, ne zamerite mi ako grešim. A3 - odgovor je tačno, mislim da bi trebalo da bude ne vidi se iz tabele. Na konsultacijama ste rekli da ako neka varijabla ima AS i SD da ne može da bude manje od intervalnog nivoa, ali da mi ne možemo da znamo da li je na intervalnom ili racio nivou. A10 - je netačno, ali ja mislim da se ne vidi iz tabele. Takvo slično pitanje smo imali i na prvom kolokvijumu i odgovor je bio da se ne vidi iz tabele. D9 - odgovor je tačno, ali mislim da bi trebalo da stoji da se ne vidi iz tabele, jer je moguće da postoji bar jedna žaba iz uzorka koja je duža od prosečne muške žabe iz tog istog uzorka, ali mi ovde ne vidimo da li postoji ili ne.

Zalba je poslata dana 12/19/2008
u 8:40:06 PMcasova.
212.200.38.39

Procitajte kako se tumaci standardna devijacija - visoka standardna devijacija znaci da se ispitanici medjusobom mnogo razlikuju, a ne mala. Tvrdnje su iste, ali se podaci u tabelama razlikuju u odnosu na prethodni test.

 Zalba odbijena.

----- Original Message -----

From: Zalba

Sent: Friday, December 19, 2008 10:17 PM

Subject: Izaberi temu zalbe

Zalba od Ana Krstic.
Index br. 1200
email:anica.lepotica@hotmail.com

Profesore za pitanje A2 zasto je odgovor netacno kada na vasem testu na internetu na takvo pitanje je odgovor tacno zato sto studenti etnologije imaju najmanju i as i sd pa bi zato trebalo da se najvise razlikuju?

Zalba je poslata dana 12/19/2008
u 10:17:29 PMcasova.
93.86.114.39

Vidite odgovore na prethodne zalbe.

 Zalba odbijena.

----- Original Message -----

From: Zalba

Sent: Friday, December 19, 2008 10:49 PM

Subject: Izaberi temu zalbe

Zalba od Maja Stanojkovic.
Index br. 1243
email:shoorrty@hotmail.com

Profesore na pitanju D9 kako je odgovor tacno kada mi iz teksta ne vidimo da li postoji ta 1 zaba koja je duza od prosecne muske?

Zalba je poslata dana 12/19/2008
u 10:49:06 PMcasova.
93.86.114.39